Vad är kryptovaluta? Det här är vad du behöver veta om

På kryptovalutamarknaden kan du köpa produkter och tjänster, eller så kan du handla med dem för att tjäna pengar. Ta reda på mer information om vad kryptovaluta är vad det är, hur du kan köpa den och hur du kan skydda dig. Människor lånar ofta pengar för att investera i en ny möjlighet. En av de mest populära investeringarna under de senaste åren har varit kryptomarknaden. Vi rekommenderar att du endast investerar i kryptovalutor efter noggrant övervägande och efter att ha förstått det faktiska värdet av den valuta du investerar dina pengar med. Läs mer om kryptovalutor i följande artikel och lär dig hur du investerar effektivt.

Definition av kryptovaluta

Kryptovalutan är en digital tillgång som utvecklats med hjälp av programvara för datanätverk och som möjliggör säker handel samt ägande.

Bitcoin och en mängd andra kryptovalutor drivs av ett system som kallas blockkedja, som bevarar transaktionernas integritet och spårar vem som är ägare till vad. Blockkedjor som är offentliga tenderar att vara decentraliserade, vilket innebär att de inte har någon central auktoritet, till exempel regeringen eller en bank.

Ordet ”kryptovalutor” kommer från de processer av kryptografi som utvecklarna har utvecklat för att förhindra bedrägerier. Innovationerna tog itu med en utmaning som tidigare försök att skapa digitala valutor stött på: hur man ska hindra individer från att skapa kopior av sina tillgångar och försöka använda dem två gånger.

De enskilda enheterna i kryptovalutan kan kallas tokens eller mynt, beroende på hur de används. De är vissa en en utbytesmekanism för tjänster och varor andra är värdeförråd, och andra är utformade för att hantera datorer som utför mer komplicerade finansiella transaktioner.

Den primära metoden som kryptovaluta tillverkas på är en metod som kallas mining, som utnyttjas av Bitcoin. Gruvbrytning kan vara en mycket energikrävande process där datorer löser komplicerade pussel för att bekräfta legitimiteten hos de transaktioner som görs i nätverket. Som belöning kan användare av dessa datorer få nyskapad kryptovaluta. Vissa kryptovalutor använder olika tekniker för att generera och distribuera tokens. vissa har betydligt mindre miljöpåverkan.

För de flesta människor är den enklaste metoden att förvärva kryptovaluta att köpa den från en börs eller från en annan användare.

Hur köper jag kryptovaluta?

Ett köp av kryptovaluta kräver fyra enkla steg:

Välj var du vill köpa den.

Det finns en mängd olika sätt att köpa kryptovaluta, men det enklaste alternativet för nybörjare är sannolikt en central börs. Centrala börser fungerar som en tredje part som övervakar transaktioner för att säkerställa att kunderna får det de betalar för. Dessa börser säljer i allmänhet kryptovaluta till marknadspriser och tjänar avgifter för olika aspekter av sin tjänst.

Om du är mer van vid traditionella konton för mäklarverksamhet finns det vissa nätmäklare som ger tillgång till kryptovaluta och aktier. Av de mäklare som var som granskades av NerdWallet består de fem främsta av Robinhood, Webull, SoFi Active Investing och TradeStation. Om du letar efter en börs som enbart arbetar inom kryptovärlden sök efter renodlade kryptovalutabörser. Dessa plattformar, som Coinbase, Gemini och Kraken ger dig inte tillgång till kärntillgångar som obligationer eller aktier, men de har i allmänhet ett mer varierat urval av kryptovalutor och många än ett alternativ för kryptolagring på plattformen.

Även om centraliserade börser kan vara relativt enkla att använda är de också ett idealiskt mål för hackare på grund av volymen kryptovaluta som cirkulerar genom dem.

För dem som är mer erfarna Det finns decentraliserade börser som kan vara mindre än de som tas ut av centrala plattformar. De kan vara svårare att använda och kräver mer teknisk kunskap, men de kan också ge fördelar när det gäller säkerhet eftersom det inte finns något specifikt mål för attacken. De handlas också via peer-to-peer-transaktioner.

Välj vilken betalningsmetod du ska använda

Även om det finns en myriad av kryptovalutor som handlas över hela världen är det klart att de mest välkända alternativen är tillgängliga för att köpa med hjälp av dollar som den amerikanska dollarn. Om du köper för första gången kommer du troligen att behöva använda dig av vanliga pengar för att köpa kryptovaluta.

Om du är en skicklig investerare kan du vara intresserad av att byta en del av dina kryptovalutainnehav i utbyte mot en annan typ av kryptovaluta, till exempel Bitcoin till Ethereum.

Du kan ge ditt konto ett mervärde

Beroende på vilken betalningsmetod du väljer kan du behöva sätta in pengar på ditt konto innan du köper någon kryptovaluta. Om du använder en fiatvaluta accepterar majoriteten av börserna överföring av medel via bank- eller betalkort. De låter dig också betala för köp med ditt kreditkort, men det är ett extremt riskfyllt alternativ när det gäller volatila tillgångar som kryptovaluta eftersom räntekostnader kan göra dina förluster större om dina investeringar minskar i värde.

Om du redan har kryptovaluta kan du sätta in pengarna på ditt konto med hjälp av din elektroniska plånbok eller en annan plattform och sedan använda dem för handel. Se till att din kryptovalutabörs tillåter handel mellan de tillgångar du överväger. Vissa kryptovalutor kan inte bytas direkt mot andra, och vissa plattformar erbjuder fler handelspar än andra.

En annan sak att tänka på är att de avgifter som börserna tar ut beror på vad du köper och hur du köper det, så se till att du noga läser denna information.

Välj en kryptovaluta

Det finns en mängd olika alternativ tillgängliga för kryptovalutainvesterare, men det finns ingen som är mest lämplig för varje person. Innan du köper tänker du på vad du vill ha ut av denna investering. Hoppas du att den ska öka i värde? Är du angelägen om att genomföra transaktioner med kryptovaluta? Är du angelägen om att använda den teknik som ligger till grund för den via decentraliserade tillämpningar? Dessa kan hjälpa dig att fatta ditt beslut.

Fördelar och Nackdelar

Kryptovaluta är föremål för intensiv debatt bland investerare från alla samhällsskikt. Här är några av de argument som människor har för att de anser att det är en revolutionerande teknik, medan andra anser att det är en modefluga.

Kryptovalutans fördelar

Majoriteten av anhängarna ser kryptovalutor som Bitcoin som framtidens valuta och tävlar om att köpa Bitcoin nu, förmodligen innan de blir mer värdefulla.

Många är nöjda med att kryptovaluta frigör centralbankerna från att reglera penningutbudet eftersom dessa banker med tiden tenderar att minska dess värde genom inflation.

Andra föredrar blockkedjetekniken bakom kryptovalutan eftersom den är ett decentraliserat registrerings- och behandlingssystem och är mycket säkrare än vanliga betalningsmetoder.

Vissa investerare gillar kryptovalutor eftersom de sannolikt kommer att öka i värde men är inte intresserade av valutans långsiktiga hållbarhet som en metod för att flytta pengar.

Vissa kryptovalutor ger ägarna möjlighet att tjäna en inkomst passivt genom en process som kallas Staking. Krypto staking innebär att du använder dina kryptovalutor för att verifiera transaktioner med hjälp av blockkedjeprotokoll. Även om staking inte är utan risk kan det dock göra det möjligt för dig att öka ditt innehav av kryptovalutor utan att behöva köpa mer.

Nackdelar med kryptovaluta

Många kryptovalutaprojekt är inte testade och den allmänna tekniken för blockkedjor har ännu inte fått någon bred acceptans. Om grundkonceptet bakom kryptovaluta inte uppfyller sin potential kan investerare i det långa loppet kanske inte få den avkastning de hoppades på.

För investerare som investerar i krypto under en kortare tid finns det andra risker. Priset på krypto tenderar att fluktuera snabbt, och även om det är sant att många har tjänat pengar snabbt genom att investera vid rätt tillfälle, har andra förlorat pengar genom att köpa strax före en marknadskrasch.

De oberäkneliga svängningarna i värdet kan också gå emot de grundläggande principerna bakom de initiativ som kryptovalutor utformades för att stödja. Människor kan till exempel vara mindre benägna att välja Bitcoin som betalningsmedel om de inte är säkra på hur mycket den kommer att vara värd nästa dag.

Påverkan på miljön av Bitcoin tillsammans med andra satsningar som använder samma gruvprotokoll är betydande. En studie som utfördes av forskare vid University of Cambridge visade till exempel att Bitcoin mining globalt sett förbrukar mer än två gånger så mycket energi som alla andra bostadsbelysningar i USA. Vissa kryptovalutor använder annan teknik , som kräver mindre energi.

Globala regeringar är fortfarande inte helt entusiastiska över hur de ska hantera kryptovalutor, vilket är anledningen till att regleringar och ingripanden har potential att påverka marknaden på en mängd oförutsägbara sätt.