Om att låna pengar

om att låna pengarAtt ”låna” innebär att man får någonting som är i annans ägo som sedan skall ges tillbaks i samma volym och skick som tidigare. Att låna pengar innebär således att man lånar en summa pengar av någon annan där man förbinder sig att betala tillbaka summan till samma ägare under den tid som man i förväg kommit överens om. Man hamnar i så kallad skuld till ägaren av pengarna och denne har då en fordran att kräva.

Låntagaren är den person eller företag som tar emot lånet och långivaren är den part som äger pengarna. En lånegivare kan t.ex vara en privatperson, ett företag, en bank eller ett kreditinstitut. Ett lån kallas även för en ”kredit” och det är numera ett vanligt uttryck som används flitigt.

Vad är ränta?

Om lånet är förenat med en kostnad så kallas den för ränta. En annan kostnad som kan förekomma är en uppläggningsavgift som betalas för att långivaren lägger tid och resurser på att hantera ditt lån. Räntan beräknas nästan uteslutande ut genom en procentuell siffra, dvs att kostnaden blir högre ju större lån du tar och du får betala mer i ränta ju längre återbetalningstid du väljer.

Man tittar ofta på den effektiva räntan som är årskostnaden för lånet du tar, du ska således inte titta på den effektiva räntan om du ansöker om ett sms-lån som bara är på några månader, för då blir räntan skyhög och orealistisk i sammanhanget. Om du däremot ansöker om ett större privatlån som återbetalas på ett antal år så ska du titta på den effektiva räntan. De flesta lånegivare är väldigt tydliga med att visa hur hög ränta du får betala och vad kostnaden blir i slutändan. Du kan även se de faktiska kostnaderna i våra jämförelselistor. Besök Snabblån.nu om du vill se faktiska lånekostnader

Vad är amortering?

vad är amorteringNär man lånar pengar så gör man detta över en viss tid, man har alltså ett antal månader eller år på sig att betala av lånet. När man ansöker om lånet så får man veta hur mycket pengar man ska betala varje månad, för att lånet ska vara betalt tills den sista dagen. Varje månadsbelopp består av en viss del ränta och en del av den s.k amorteringen. En amortering är det belopp som du betalar tillbaks, alltså det belopp som dras av från ditt lån.

Exempel på amortering:
Du ska betala 2000kr i månader på ditt lån och du amorterar 1500kr vid varje avbetalning. Detta innebär att 1500kr dras från din skuld vid varje avbetalning och 500kr går till långivaren i ränta för lånet.

Om man får lite extra pengar över någon månad så kan man i de flesta fall amortera mer en månad om man vill, utan att det tillkommer ränta på det. Detta innebär att du får en mindre skuld som långivaren går miste om ränta på och ditt lån blir således billigare i slutändan.

Vem får låna pengar?

Lånegivare av alla former är enligt lag skyldiga att undersöka låntagarens återbetalningsförmåga innan ett lån kan beviljas. Det görs oftast en kreditupplysning som visar låntagarens ekonomiska status och om denne till exempel har betalningsanmärkningar. Detta kallas även för att man gör en ”UC” på låntagaren. Det finns dock en del lånegivare av sms-lån som accepterar lån med betalningsanmärkningar.

”UC” är dock egentligen fel att använda som uttryck för en kreditupplysning, detta för att UC är varumärket för Upplysningscentralen, som är en av många kreditupplysningsföretag. De flesta små och snabba lån, även kallade snabblån, använder dock inte UC vid kreditupplysning utan andra upplysningsföretag. Läs mer om snabblån utan uc och se alla kreditbolag som inte använder Upplysningscentralen.

Säkerhet för lånet

Säkerhet för lånNär en lånegivare kräver en säkerhet för lånet så måste du i de allra flesta fall uppge vad pengarna skall användas till. Om du ska köpa en bil så kommer långivaren kräva att bilen blir säkerheten för lånet och det blir således långivaren som indirekt äger bilen tills dess att den är betald.

Lånen som vi listar på lana-pengar.org är dock inte förenade med någon säkerhet. Du behöver inte uppge vad pengarna skall gå till utan det är bara du personligen som ansvarar för att du återbetalar lånet under den avtalade tiden. Om en lånegivare kräver säkerhet så kan man även använda sig av en s.k borgensman som går i god för att du kan återbetala lånet. Denna borgensman kan vara vem som helst men det är borgensmannen som får ta ansvaret om du inte klarar att betala av din skuld.