Låna pengar utan UC

Behovet att ansöka om ett sms-lån eller snabblån utan att UC eller andra typer av kreditupplysningar görs blir allt vanligare, men vad innebär detta egentligen? De senaste åren har de snabba lånen vuxit och blivit en normal del av många svenskars vardag. Vi konsumerar som aldrig förr, och när inte pengarna räcker till behöver vi låna nya för att klara av vardagens alla utgifter. Eftersom många har dålig ekonomi och betalningsanmärkningar så görs det försök att kringgå kreditupplysningar. Frågan är; Går det?

Hur fungerar dessa lån?

När man vill ansöka om att låna pengar utan UC så vill man alltså inte att det görs någon kreditkontroll innan lånet betalas ut. Det är däremot inte möjligt då samtliga långivare enligt lag måste utföra en regelrätt kreditupplysning. Att låna ut pengar utan sedvanlig kreditupplysning ansågs av regeringen att vara oansvarigt eftersom det ofta är just dessa typer av lån som går vidare till Kronofogden. Vad man än tycker om dessa typer av snabblån & sms-lån så kan de hjälpa individen ur en kortsiktig ekonomisk kris, men bara om denne har möjlighet att återbetala lånet.

I stället för att fokusera på att hitta ett lån utan UC så kan man försöka att få en så lång återbetalningstid som möjligt på det lånade beloppet. Genom att dela upp återbetalningen på många månader blir skulden betydligt enklare att hantera, men lånet blir också mycket dyrare.

Är alla lån billiga?

I Sverige och världen råder just nu viss oro i bank- och finansvärlden. En orolig marknad stimuleras då i sedvanlig ordning genom sänkta räntor, vilket leder till billigare lån. Billigare lån leder i sin tur till att allt fler lån ges ut till både privatpersoner och företag. Skillnaden mellan att teckna ett billigt bolån och ett snabblån är dock att bolån och andra lån som tas för att göra en investering ställer helt andra krav på låntagaren. Att låna pengar utan säkerhet innebär också att lånen tas med stor personlig risk, eftersom det inte finns något materiellt köp som ligger till grund för lånet.

För att kunna hantera kreditrisken med snabblån och sms-lån, så måste alltså kreditbolagen säkra sin vinst genom att ha högre räntor. De pengar som inte blir återbetalade måste helt enkelt ersättas med räntor från andra som faktiskt återbetalar sina lån. Detta kan tyckas vara orättvist men i grund och botten är det sund företagsamhet och den bistra verkligheten i lånebranschen. Därför är också snabblån och sms-lån mycket dyrare än andra lån.