Vad avgör hur mycket du kan låna?

Hur stort lån

Det finns flera olika låneformer på marknaden som styr de olika beloppen som du kan låna. Beroende på vilken form du väljer är beloppen olika. Tre av de vanligaste låneformerna är:

  • SMS-lån – generellt kan du låna upp till 25 000 kronor
  • Privatlån – generellt kan du låna upp till 600 000 kronor
  • Bolån – låna upp till 85 % av bostadens värde

Flera andra faktorer påverkar vilka belopp långivarna är villiga att låna ut till dig och i samband med en låneansökan görs alltid en riskbedömning som grundar sig i din kreditvärdighet och vilka inkomster du har. Förutsatt att du uppfyller kraven för att ansöka om lån så kommer din kreditvärdighet vägas in för det slutgiltiga lånebeloppet som erbjuds dig. Andra faktorer som påverkar hur mycket du får låna är:

  • Din kreditvärdighet, det vill säga din betalningsförmåga
  • Din inkomst, det är ofta en del av din kreditvärdighet
  • Om det finns någon säkerhet för lånet, som en bostad eller bil
  • Hur din boende- och familjesituation ser ut – ju stabilare desto bättre

Din kreditvärdighet resulterar i ett visst betyg och påverkas bland annat av befintliga lån och krediter, samt eventuella betalningsanmärkningar. Inkomsten du har påverkar också i vilken omfattning du har möjlighet att betala tillbaka ett lån och om du har en fast anställning, det vill säga en stabil inkomst, eller en timanställning.

Genom en medsökande kan du öka chanserna till ett högre lån eftersom ni då är två som är skyldiga att betala för lånet. Din boendesituation påverkar om du har en hög hyra eller barn i familjen att försörja, men är ni två kan långivaren förlita sig på dubbla inkomster. Det fungerar dock bara för privatlån och bolån.

Alla dessa uppgifter vägs ihop för ett slutgiltigt kreditbetyg som avgör vilket belopp du kan låna. Däremot kan långivare tolka din situation på olika sätt och det är därför bra att använda en jämförelsetjänst för lån.