Låna pengar? – Tänk på det här först!

Har du planer på att låna pengar inom det närmsta? Här är vårt råd till dig: Tänk till först. Det kan vara väl investerad tid. Nedan hittar du lista med information och råd kring vad du bör tänka på innan du lånar.

Kvinna med mobil som ska låna pengar online

1. Bäst är att inte låna

Innan du lånar, tänk efter om du verkligen behöver pengarna nu direkt. Kanske låter det konstigt, men ta en kort stund och tänk efter vad du ska ha lånet till. Kan det vänta eller måste du verkligen låna pengarna just nu? Ett lån kostar i form av ränta och avgifter, vilket innebär att det du ska använda pengarna till blir dyrare än om du hade sparat ihop till det på egen hand. Det är därför viktigt att göra ett genomtänkt beslut.

2. Öka ditt bostadslån

Om du har ett bostadslån kan det finnas möjligheter att utöka det ytterligare istället för att ta ett nytt lån, vilket kan vara bra att undersöka i första hand. Att låna med en säkerhet brukar ge den lägsta räntan, men kom ihåg att du kan behöva amortera mer på lånet om du utökar lånet. Jämför därför båda alternativen!

3. Låna med privatlån

Oftast är ett privatlån enklast när du vill låna lite mer. Det är ett lån utan säkerhet som du kan använda till det du själv vill. Det kan vara renovering, köp av en bil eller en efterlängtad resa. Du gör enkelt ansökan online.

4. Jämför lån online

Använd en jämförelsetjänst för att jämföra lån från flera leverantörer. Genom det kan du välja det alternativ som är mest fördelaktigt och på så sätt hitta marknadens lägsta ränta och de bästa villkoren på ditt lån.

5. Minimera antalet kreditupplysningar

Om du vill göra största möjliga jämförelse kan du söka hos 1-3 låneförmedlare med olika samarbetspartners. På så sätt klarar du dig på ett par kreditupplysningar och får en stor mängd förslag, men med minst påverkan på ditt kreditbetyg. Låneförmedlare tar endast en kreditupplysning, men samarbetar med ett 30-tal långivare.

6. Jämför effektiva räntor

Oftast betalar du både ränta och andra avgifter, som uppläggnings- och aviavgifter, på ditt lån. Den effektiva räntan presenterar lånets kostnad inklusive dessa avgifter. Det är alltså denna ränta som ger den mest rättvisande bilden av vad lånet kommer kosta. När du ska jämföra olika alternativ är det den du ska kolla på.

7. Betala av lånet i förtid

Tänk på att ta reda på vad som gäller om du vill betala av lånet i förtid. Kanske ärver du pengar eller vinner på lotto? Oavsett vad kan du hamna i situationer då du vill betala av lånet tidigare än lånets löptid. Undersök så att du inte debiteras för extra kostnader om du skulle vilja lösa lånet i förtid.

8. Klara av lånekostnaden

Ett lån är tänkt att vara en engångslösning som ska lösa ett problem eller möjliggöra något. Det är samtidigt en avvägd risk och kommer med en kostnad. Därför är det viktigt att se till att du också kan återbetala lånet. Lånet ska inte skapa mer problem utan vara något som ger dig mer möjligheter i stunden. Se därför över din ekonomi och se till att du kan betala vad lånet kommer att kosta månadsvis.