Samla lån

Samla små lånAtt samla lån är något som är lika gammalt som långivningen i sig, men idén att klumpa ihop flera lån och krediter på mindre belopp till ett sammanhållet lån för att spara pengar har framför allt kommit på tapeten det senaste decenniet då många tagit smålån, avbetalningskrediter och andra krediter i syfte att betala för konsumtion. Begrepp som samlingslån och hopbakslån var i praktiken okända för bara några år sedan, men är numera i högsta grad en del av terminologin i den privatekonomiska världen.

Det finns inga exakta siffror på hur många nya privatlån som används för att samla lån som beviljas varje år, men förmodligen utgör de en större del av den totala utlåningen.

Jämför privatlån >>

Det finns ett par problem med att ha många krediter i sitt namn från flera olika långivare. Det mest uppenbara problemet är att kostnaderna tenderar att skjuta i höjden. Smålån och avbetalningsköp löper med höga räntor och kreditkostnaden på årsbasis uppgår normalt till en ganska betydande del av själva skulden. Ett annat problem är att det kan vara svårt att hålla reda på alla förfallodatum. Många krediter kan visserligen betalas via autogiro, men det gäller inte alla. Om många betalningar ska göras finns alltid risken att man missar en eller två och ett redan dyrt lån kan då bli ännu dyrare med förseningsavgifter, med mera.

Samla lån med privatlån hos bank eller kreditbolag

Det låter möjligen lite motsägelsefullt att det för en person som har många krediter är en god idé att ta ytterligare ett lån. Anledningen är emellertid mycket enkel. Genom att ansöka om ett privatlån på ett belopp som motsvarar summan av alla utestående dyra krediter kan man lösa krediterna och därigenom minska månadskostnaderna i hög utsträckning. Man sparar helt enkelt pengar, och det varje enskild månad. Det går också att beta av den totala skuldbördan i en snabbare takt, vilket är en mycket stor fördel om man idag upplever att skulderna känns betungande och man gärna vill se till att bli skuldfri så snart som möjligt. Dessutom uppnås den lite mindre betydande, men ändå ganska bekväma, situationen att man får en borgenär att betala till istället för en handfull eller kanske ännu fler!

Det blir lätt lite abstrakt när man talar om lån och kostnader. Därför kan det vara bra att göra en liten räkneövning för att se hur lösningen med ett privatlån kan slå på månadskostnaden.

Vi utgår från att den totala skuldbördan från smålån och krediter uppgår till 50 000 kr. För dessa krediter betalar du en effektiv ränta på i genomsnitt 20%. Varje år är din kreditkostnad alltså 10 000 kr. Notera att vi, för att förenkla, inte tar hänsyn till amorteringarna. Skulle du i stället ha ett privatlån på 50 000 kr med en ränta på 7% blir kreditkostnaden 3500 kr. Skillnaden blir således 6500 kr, eller närmare 550 kr per månad. Denna besparing kan du med fördel använda för att snabbare betala av på privatlånet.

Samlingslån

Att samla lån med privatlån för att spara pengar kan göras på två sätt, nämligen via ett ”vanligt” privatlån eller via ett skräddarsytt samlingslån. Det är ingen skillnad i sak mellan de två lånen – de är av samma typ vad gäller exempelvis att du inte behöver ställa någon säkerhet och att räntan sätts individuellt – utan det är två andra saker som skiljer dem åt. För det första handlar det om förfarandet vid själva ansökan och för det andra finns en skillnad när det gäller vem som faktiskt löser lånen.

Tar du ett ”vanligt” privatlån får du pengarna i handen och du får själv lösa dina smålån och krediter. Du får då kontakta respektive kreditgivare för att ange att du vill lösa skulden i sin helhet. Väljer du istället att ansöka om ett lån som erbjuds som ett samlingslån slipper du detta extra arbete. Långivaren ordnar nämligen med slutbetalningar helt automatiskt.

För att välja den sistnämnda lösningen, som givetvis är den mest praktiska, ska du vända dig till en aktör som erbjuder denna tjänst och meddela att du vill ansöka om ett privatlån för att samla lån. Ansöker du på nätet ska du ofta kryssa i en ruta och sedan eventuellt ange hur stor del av privatlånet du vill ska gå till att täcka utestående skulder.

Du kan på egen hand försöka hitta rätt, men ett betydligt mer effektivt sätt är att kontakta en låneförmedlare, det vill säga en aktör som inte erbjuder privatlån i egen regi utan som istället sammanför, eller matchar om man så vill, låntagare och långivare. Den stora majoriteten av låneförmedlare inriktar sig faktiskt just på samlingslån och i regel är det en smaksak vilken du väljer att anlita. Vänder du dig till en låneförmedlare får du i tillägg ett antal andra fördelar. Du är till exempel i praktiken garanterad att få den bästa möjliga räntan på ditt samlingslån och du får endast en kreditupplysning registrerad på ditt namn.