Utmana dig själv – spara 15 000 kr i år!

Nytt år innebär nya möjligheter och nya lägen för förändringar. Det låter kanske som en klyscha, men när ska man egentligen göra stora förändringar om inte när ett nytt år startar?

En väldig mängd personer ser till att ställa upp nyårslöften för det nya året. Det handlar ofta om hälsa och ekonomi. Det är givetvis i sig bra att försöka göra förändringar inom dessa två kategorier, men ett problem är att nyårslöftena vanligtvis blir mycket vaga. Nyårslöften av typen ”jag ska gå ner i vikt” eller ”jag ska spara mer” är så vaga att de förmodligen inte kommer att infrias. Hjärnan vill nämligen ha betydligt mer exakta instruktioner!

Om du har ställt in siktet på att spara pengar under 2018 ska du för det första bestämma exakt hur mycket du vill spara. För det andra ska du skapa en plan för hur du ska gå tillväga. Sedan måste du också följa upp utvecklingen löpande. Låter det ansträngande? Läs vidare för att få info om en lösning som både gör sparandet enkelt och roligt samtidigt som du kan få ihop upp till 15 000 kr extra under året.

Spara måndag – söndag

Idén med den strategi som vi ska presentera här är att du sparar lite varje dag, varje enskild dag under året. Strategin bygger också på att du under varje vecka successivt lägger undan mer och mer.

Du ska börja varje måndag med att bestämma ett startbelopp. För att göra det riktigt smidigt för dig kan du använda samma startbelopp varje vecka. Sedan adderar du motsvarande startbeloppet till sparande varje enskild dag. Nedan ser du ett exempel på ”sparschema” för en vecka. Givetvis kan du ”byta” dagar för att öka möjligheterna att klara sparmålen.

Måndag: Spara 10 kr
10 kr är vad en godisbit eller ett tuggummipaket kostar.

Tisdag: Spara 20 kr
20 kr är detsamma som utgiften för en kopp kaffe eller en dagstidning.

Onsdag: Spara 30 kr
30 kr är vad en Trisslott kostar idag. Strunta i veckans Trisslott och spara 30 kr.

Torsdag: Spara 40 kr
40 kr kan motsvara snacks eller annat mellanmål för att hålla hungern borta. Stoppa ner en frukt eller lite nötter i väskan och spara 40 kr.

Fredag: Spara 50 kr
Att köra bil kostar allt från 20 kr och uppåt per mil. Ställ bilen för en kortare resa för att spara (minst) 50 kr.

Lördag: Spara 60 kr
För att spara 60 kr kan du motstå frestelsen att köpa en inbjudande månadstidning eller välja bort veckans rader på Lotto.

Söndag: Spara 70 kr
En fika på stan eller en (billigare) utelunch går loss på minst 70 kr. Hoppa över den lyxen för att klara veckans tuffaste sparbeting.

Effekten av olika startbelopp

Om du börjar varje ny vecka med att spara 10 kr, till exempel genom att undvika att köpa det där tuggummipaketet du brukar köpa, kommer du varje vecka att spara 280 kr, vilket ger 14 560 kr på ett år. Börjar du i stället med 15 kr varje måndag får du ihop 21 840 kr och med 20 kr i startbelopp blir totalen hela 29 120 kr. Det är en rejäl slant att placera som buffert, att använda för att betala en resa eller något annat.