Så förbättrar du din kreditvärdighet – 5 enkla tips!

När du vill låna pengar görs alltid först en kreditkontroll. Denna visar din kreditvärdighet – det vill säga hur din betalningsförmåga ser ut. Ju bättre din kreditvärdighet är, desto större är chansen att du beviljas lån. Det finns faktiskt några enkla metoder att ta till för att förbättra ditt kreditbetyg. Här kommer fem snabba tips.

Läs mer: Låna pengar? – Tänk på det här först!

Kvinna vid dator

1. Gör inga onödiga kreditupplysningar

En kreditupplysning syns i ditt register i 12 månader och om du tar flera sådana försämras ditt kreditbetyg.

Detta eftersom en upplysning hänger ihop med att du på något vis valt att skjuta upp en betalning, exempelvis genom ett lån eller ett köp på faktura. Ju fler kreditupplysningar som tagits i ditt namn, desto större ekonomisk riskbenägenhet menar långivarna att du har – något som försämrar dina chanser till lån.

Det är därför bra att undvika kreditupplysningar i största möjliga mån, för att bibehålla ett bra kreditbetyg.

2. Betala fakturor i tid

Att inte betala skulder i tid leder oftast till dyra och onödiga förseningsavgifter, samtidigt som du kan få betalningsanmärkningar. En anmärkning ligger kvar i tre år och kommer kraftigt reducera antalet långivare som erbjuder lån med betalningsanmärkning. Dessutom kommer du få betala en högre ränta för ditt lån.

3. Samla lån och krediter

Ett enda stort lån ser bättre ut än flera mindre lån och krediter. Det är dessutom ofta mer ekonomiskt fördelaktigt. Det beror på att du många gånger kan få en lägre ränta på ett privatlån och du slipper betala aviavgifter för varje separat skuld. Se därför till att samla dina lån och krediter om du har möjlighet.

4. Minska utgifterna

Många av oss betalar för saker vi inte ens använder, eller använder väldigt sällan. Kanske räcker det med en streamingtjänst för musik och en för film, istället för flera av varje. Har du det tajt ekonomiskt bör du överväga att avsluta alla sådana konton – åtminstone tills du fått lite större marginaler i ekonomin. Även bokklubbar, lotterier och olika tidningsprenumerationer är saker som enkelt kan avslutas för att minska dina utgifter.

5. Låna inte mer än du behöver

Detta är en viktig punkt, eftersom det är fort gjort att man tar i lite extra när man ansöker om lån. Ju större lån du tar, desto mer skuldsatt kommer du bli i förhållande till din inkoms. Detta är något som påverkar din kreditvärdighet i allra högsta grad. Se därför till att aldrig låna mer än vad du faktiskt behöver.

Läs mer: Vad avgör hur mycket du kan låna?