Koppla bort jobbet efter arbetsdagen – 4 tips

För många av oss markerar arbetsdagens slut inte slutet på jobbstressen. Många tar med sig tankarna på jobbet till bilen, bussen eller pendeltåget och de lämnar inte tankarna utanför ytterdörren hemma heller. Visst, vissa gånger finns mycket att fundera kring och några gånger kanske man rent faktiskt måste ta med sig arbetsuppgifter hem. För att kunna slappna av ordentligt hemma är det dock en fördel om man kan släppa jobbet efter att arbetsdagen är slut. Jobbet är en sak, privatlivet en annan.

Om du upplever att gränsen mellan ditt jobb och ditt privatliv inte är så tydlig som du skulle vilja, och att du har svårt att släppa jobbet när du har stämplat ut, prova gärna nedan fyra tips.

1. Gör ett ordentligt avslut på dagen

När det börjar närma sig tiden att gå hem, se till att du försöker avsluta dagen på ett sätt som du kan känna dig tillfreds med. Du kan till exempel avrunda ett moment på en arbetsuppgift eller svara på ett e-postmeddelande. Idén är att du ska känna att du är klar för dagen och att det inte finns några lösa trådar att grubbla vidare på. Att avsluta mitt i ett ärende är inte rätt melodi. Har du kollektivtrafik att passa, se till att du inte behöver stressa iväg från arbetsplatsen.

2. Gör en att göra-lista

Om du har ett eller flera ärenden som du inte kan avsluta, telefonsamtal som du inte har hunnit ringa, e-post du måste läsa och reagera på – gör en att göra-lista innan du lämnar arbetsplatsen. När du för upp punkterna på en lista kan du få ett bra avslut på arbetsdagen och dessutom vara förberedd nästa dag. Om du vet och har bestämt dig för vad som ska göras behöver du sedan inte spendera resan hem och kvällen hemma med att fundera och grubbla.

3. Gör en ritual när du lämnar jobbet

Mycket i vardagen styrs av psykologi och invanda mönster. Vissa är negativa medan andra är positiva. Det fina är att du kan skapa dina egna mönster och ritualer. Om du vill kunna släppa jobbet när du lämnar arbetsplatsen kan det vara klokt att träna in en ritual. Det kan vara något så enkelt som att släcka lampan, säga ”hej då” till skrivbordet eller knacka i vägen tre gånger. När du tränar in denna ritual ska du vara helt redo att gå hem. Du ska verkligen känna att du med ritualen gör ett avslut. Efter ett tag kommer ritualen automatiskt att ställa om dig från jobb till privatliv.

4. Skapa ankare för privatliv

Ett ankare är en koppling, till exempel mellan ett föremål och en känsla. Genom att skapa ankare för olika tillstånd och känslor kan man, med träning, uppnå olika typer av tillstånd på beställning. Du kan skapa ankare för avkopplad fritid, produktiva arbetsdagar, effektiv träning och mycket mer. Allt bygger på att du kopplar intensiva känslor till ett föremål, en punkt på din kropp, en rörelse eller något annat.

Du kan använda ankare för att snabbt kunna ställa om från jobbet till privatlivet när du sätter dig på tåget eller startar bilen för att åka hem. På samma sätt kan du ställa om till ”work mode” när du anländer till arbetsplatsen.

Enklast är att börja med ett föremål. För att ställa om från jobb till privatliv kan du till exempel ta en sak från hemmet. För det omvända kan du välja något från jobbet. I själva ”ankringsfasen” gäller det att fokusera mycket koncentrerat på positiva känslor kopplade till respektive miljö och försöka stänga ute allt annat. För optimal effekt bör ankringsfasen pågå i åtminstone ett par veckor.