Smarklockor – Framtidens klockor?

Smartklockor - Något att ha?

Smartklockor är ingen nyhet på marknaden. Redan 2013 släpptes den första smartklockan TrueSmart från Omate med hjälp av en kickstarter kampanj. Teknikjättarna Apple, Samsung och många andra var snabba med att hoppa på trenden med sina egna versioner av smartklockor. Trots den stora tillströmningen av smartklockor på marknaden har de ännu inte riktigt blivit så värst populära. Med den nästa generationen av smartklockor från Samsung och Apple närmar sig de kommande månaderna börjar man ställa sig frågan: Är en smartklocka något att ha?

Funktion

Vi börjar med den viktigaste frågan: Vad kan klockorna göra? Detta är nog det första folk tänker på när de hör ordet smartklocka. Nu när så gott som alla har en smarttelefon kan man undra vad klockorna gör som inte telefonerna kan göra bättre.

Klockorna marknadsförs som en blandning mellan lyx, användarvänlighet och såklart framtidens teknologi. Med de senaste smartklockorna från Apple och Samsung ska du kunna lämna din telefon hemma. Ring, sms:a och ta emot samtal direkt på klockan utan att behöva ta med mobilen.. Klockorna erbjuder även tusentals olika applikationer som går att hämta från Appstore och Google Play. Appar som Spotify, Uber och nyhetsapplikationer är aldrig mer än en armlängd bort.

En stor fokus hos smartklockorna är på hälsofunktioner. Klockorna ska kunna hjälpa användarna att leva ett hälsosammare liv med hjälp av flera funktioner som håller på användarens träningsbanor och hjälper dem att nå sina träningsmål.

De kommande modellerna från både Samsung och Apple sägs även ha koll på bland annat användarens blocktryck, hjärtrytm och blodsockernivå. Rykten pratar även om längre batteritid och smalare design.

Design

Klockor har alltid varit ett smycke till en viss del. De bara på de gamla fickuren med sina guldkedjor och vackra mönster. Nuförtiden när mobilerna även fungerar som klockor har de klassiska klockornas funktion nästan uteslutande varit kosmetiskt. Att en smartklocka har fler funktioner än ett klassiskt armbandsur säger sig självt. Men kan denna nya teknik verkligen besegra flera hundra års design? Svaret är: Ungefär. Mycket av klockornas nisch ligger i hur relativt ovanliga de är och hur annorlunda de är jämfört med de klassiska. Apple ha fortsatt denna vägen och har som vanlig gett sina produkter en typisk ”Apple look”. Samsung däremot försöker få sina smartklockor se ut som de typiska märkena vi är vana vid. Båda företagen har flera kollaborationer mer etablerade klockmakare för att ge köpare möjligheten att köpa en mer unik design.

Pris

En smartklocka är inte billig, men de behöver inte kosta skjortan. Just nu kan du köpa Samsungs Gear S3 för ca 4000 kr och Apple Watch Series 2 för ca 14 000 kr. Det går dock att hitta billage priser utomlands, där det går att hitta Series 2 för så lite som 369$. Där kan du även köpa köpa designerversionerna för uppemot 1200$. Priserna för klockorna kommer att förhoppningsvis gå ner så fort de nyare versionerna kommer ut. Dessa i sin tur kommer troligtvis kosta likt de nuvarande om kanske en aning mer.

Läs om och jämför Sveriges bästa privatlån