Ny maxgräns för privatlån – 600 000 kr

För någon månad sedan lanserades det första privatlånet med ett maximalt lånebelopp på 600 000 kr. Fram till dess hade det högsta möjliga lånebeloppet hos majoriteten av större långivare varit 500 000 kr. Förmodligen kommer fler långivare och låneförmedlare inom kort att uppdatera sina erbjudanden för att matcha den nya högstanivån.

Från 350 000 kr till 600 000 kr på några år

Maxbeloppet för hur mycket man kan låna med ett privatlån har höjts i flera omgångar i rask takt de senaste åren. Det var inte länge sedan som det maximala beloppet att låna generellt var 300 000 kr. Hos storbankerna är för övrigt maxbeloppet fortfarande 300 000 kr eller 350 000 kr. Hos Handelsbanken är det ännu lägre, faktiskt så litet som 150 000 kr.

Norwegian Bank var först med att göra en större ändring i erbjudandet. Ändringen bestod i att maxbeloppet höjdes från 350 000 kr till 400 000 kr för ett par år sedan. Bara en kort tid därefter skedde nästa höjning, nu till 500 000 kr. Det är en gräns som är fullt tillräcklig för en absolut majoritet av alla som behöver låna, men numera finns alltså en möjlighet att låna upp till 600 000 kr utan säkerhet.

Det finns ingen lagstiftning kring hur mycket en långivare kan låna ut utan säkerhet. Istället finns ett ”mjukt” regelverk som bygger på faktorer som risk sett utifrån en låntagares kreditvärdighet och betalningsförmåga.

Varför de ständiga höjningarna?

Snittbeloppet för ett blancolån är givetvis långt under maxbeloppen, både det nuvarande och de tidigare. Det är idag verkligen inte många som ansöker om lån på belopp som överstiger 200 000 kr. Så, varför höjer långivarna och låneförmedlarna successivt sina maxbelopp?

Det ska inte förnekas att det kan finnas en marknadsföringsaspekt i sammanhanget. En långivare som erbjuder ett maxbelopp som sticker ut från mängden kommer ju automatiskt mer i rampljuset. Det finns dock två mer tydliga orsaker. Det handlar om att behovet av större samlingslån hela tiden verkar öka samt att det är fler som behöver komplettera med blancolån för att finansiera bostadsköp.

Samlingslån

Genomsnittssvenskens skuldsättning ökar stadigt. Mellan 1996 och 2016 ökade skulderna faktiskt med nästan exakt 100%, detta enligt uppgifter från Ekonomifakta. Det handlar om alla slags lån, men de senaste åren har lån på mindre belopp i form av snabblån, mindre blancolån, avbetalningsköp och kreditkortsskulder ökat i en allt större omfattning. Det är idag många som har en lång rad lån och krediter som kostar mycket i ränta varje månad och totalbeloppet kan uppgå till sexsiffriga belopp.

Många av de långivare och låneförmedlare som de senaste åren successivt har höjt maxbeloppet för privatlån inriktar sig på att hjälpa personer med många småkrediter att samla dem i ett sammanhållet lån. Utifrån det perspektivet är det inte så konstigt att maxbeloppet hela tiden höjs.

Låna till bostadsköp

Idag måste den som vill köpa en egen bostad betala en större del av köpeskillingen med egna pengar än tidigare. Det går inte att hos bolåneföretaget låna till kontantinsatsen på 15% och en del bolåneföretag kan dessutom neka till topplån. Om bostaden betingar ett mindre värde blir dessa hinder kanske inte särskilt betungande, men när det handlar om bostadsrätter och småhus för flera miljoner blir det belopp man ska erhålla kontant av en betydande storlek.

Det är inte alla som till exempel kan erlägga 15% av tre, fyra, fem eller sex miljoner med sparade pengar, och det är här som de allt större privatlånen kommer in i bilden.