Barn och ekonomi

barn som tittar på pengar

Spartips, råd för din privatekonomi och budgettips. Vi bombas mer eller mindre dagligen med uppmaningar för att kunna ha full kontroll över vår egen ekonomi. Det som dessvärre många missar, medvetet eller omedvetet, är att lära våra barn om ekonomi och sparande. För många kan det kännas lika tabu att diskutera ekonomi med sina barn som det är att diskutera privatekonomi med vänner. Här går vi igenom lite nyttiga tips för att lära dina barn om värdet av en sund privatekonomi.

Det ska börjas i tid

Som förälder så behöver du förr eller senare lära dina barn om ekonomi. För många blir detta till en början i form av en enkel sparbössa och veckopeng. Det är absolut en bra början, men det går även att ta tillfället i akt att även börja lära dina barn om mer ekonomiska faktorer som de har nytta av genom livet.

Att lära en 5-åring om räntor och sparande kan i mångas ögon kännas som överkurs. Om det görs på rätt sätt så kan du enkelt lägga grunden för ett mycket sunt ekonomiskt tänkande hos ditt barn. Detta kommer också föra med sig en större känsla av ansvar hos ditt barn, vilket även det kommer gynna barnet genom livet.

Börja i rätt ände

För att kunna lära ditt barn om ekonomi behöver du givetvis själv ha viss kunskap i ämnet. Något som också är viktigt är att du själv har en stabil ekonomi, vilket då gör det enklare för dig att visa fördelarna med en sund privatekonomi. Barn lär sig otroligt mycket genom att härma sina föräldrar, vilket även gäller hanteringen av pengar och ekonomi. Något som också då är bra att nämna redan i ett tidigt skede är att låna pengar. Att låna pengar med ansvar kan vara ett mycket bra sätt att finansiera något, men understryk vikten av att man måste vara säker på att kunna betala igen lånesumman och räntan.

flicka med sedlarVad du än har för avsikt att lära ditt barn om ekonomi så är nyckeln att anpassa det efter barnets ålder och vara flexibel i ditt lärande. Som det mesta när det gäller barn så funkar det oftast bäst när man leker fram kunskap. Här kommer några korta tips:

Lek fram det. Oavsett om du leker affär med en treåring eller spelar monopol med en tioåring så kan du implementera lärorika delar som rör ekonomi. Anpassa även tillämpningen av digitala och kontanta medel utifrån barnets ålder.

Använd drömmar som morot. Varför spara om man inte har en dröm att spara till? Diskutera barnens drömmar och uppmuntra detta. Lär även barnen att värdera sina drömmar. Till exempel om deras högsta dröm är att köpa en hundvalp, diskutera även vad som krävs i förlängningen gällande matkostnader och arbete osv.

Skillnaden på måste och vilja. En del i lärandet om ekonomi som många glömmer bort är vikten av att förstå skillnaden på att vilja ha något och att man måste ha något. Barn är till stor del känslostyrda och kanske inte förstår skillnaden mellan att vilja ha en ny cykel och att man måste köpa mat.

Digitala och kontanta medel. Pengar är abstrakta, och barn är logiska. Detta är en stor utmaning att få barn att förstå. Skilj på digitala och kontanta medel när du lär dina barn om ekonomi, och anpassa efter ålder.

Låt barnen göra misstag. Vill barnet använda sparpengarna till att köpa en leksak som han/hon tröttnar på efter två dagar så kan detta vara en nyttig läxa.

Ränta. Något så enkelt som att ge barnet 11 kronor i veckopeng istället om barnet sparar 10 kronor i en vecka är ett väldigt enkelt sätt att lära barn om ränta. Pengar växer om man sparar dem. Barn är som sagt logiska i sitt tänkande, dra fördel av detta.

Använd pengar. Många vuxna kan fastna i sparandet, vilket inte alltid är positivt. Du kan med fördel lära dina barn att man även ska använda pengar. Då får barnet se att pengarna kommer till användning, och att de då behöver börja spara igen om de vill köpa något annat i framtiden. Detta hjälper även till att lära barnen om att olika saker har olika värde.

Använd fantasin. Som alltid när det gäller barn är fantasi väldigt bra att ha i ditt lärande. Anpassa efter ålder, personlighet och omständigheter.

”Du bör inte kyssa en flicka om du inte har nog med pengar för att köpa henne en ring, och en videoapparat, för hon vill ha videofilmer från bröllopet.”
Oskar, 10 år