Antalet identitetsstölder online ökar

identitetsstölderna ökar

identitetsstölderna ökar

Tiden vi spenderar online ökar för varje generation och har gjort det sedan internet först uppkom på den offentliga sektorn under 90-talet. De åldersgrupper av vuxna som spenderar mest tid online är föga förvånande de mellan 18-29 tätt följt av åldersgruppen 30-49. Internet har blivit en fundamental del av livet och många av oss spenderar många timmar om dagen på internet. Men internet är inte alltid helt säkert. Det finns de som försöker lura oskyldiga internetbesökare på pengar och stjäla deras identiteter.

Riskerna kring internet

Antalet identitetsstölder har ökat ständigt de senaste åren och har nått rekordsiffror i länder som Storbritannien med 89 000 stycken fall under de första sex månaderna 2017. Enligt anti-bedrägeri organisationen Cifas sker det uppemot 500 stycken identitetstölder per dag i landet, där fyra av fem av alla stölder sker online. I Sverige har ökningen skett dramatiskt de senaste åren. Mellan 2012 och 2013 såg man en ökning på hela 30%.

Bedragarna använder sig av information som människor delar med sig av online, som bland annat deras namn, adress, födelsedatum och såklart bankinformation. Identitetstjuvarna hittar ofta denna information via bland annat stölder av email, hackning av datorer, sociala medier och genom att lura folk till att ge tjuvarna dem sin information. Det är lätt att få bilden att offren av stölderna är någon gammal naiv pensionär. Men data visar att de flesta offer är män i 20-, 30- och 40årsåldern.

Effekterna av identitetsstöld kan vara allt från milda till katastrofala beroende på hur omfattande stölden är, hur länge den pågått och såklart offrets ekonomiska situation. Det är därför oerhört viktigt att du håller dig vaksam mot identitetsstölder online och att du tar försiktighetsåtgärder för att skydda dig och din information.

Skydda dig online

Som sagt använder bedragare sig ofta din offentliga information som man kan hitta på sociala medier som t.ex. Facebook. Det är därför bra om du tar en titt på vilken information du verkligen vill att alla ska veta. Dina vänner vet nog redan vart du bor och när du fyller år. Denna information kanske låter oviktig, men det är den som tjuvar använder sig av för att nå den viktiga informationen.

Det ska inte behöva sägas att du aldrig ska dela med dig med dina lösenord och personliga information till någon, inte ens dina vänner. Om din vän blir drabbad av en hackning eller liknande kan tjuvarna nu även få tag i ditt lösenord. Det är vanligt att bedragare låtsas vara från något officiell organisation och på så sätt få dig att dela med dig med din information.

Använd heller inte samma lösenord till mer än ett konto. Det är fullt förståeligt att det kan vara svårt att komma ihåg alla lösenord och att använda samma på flera är en enkel lösning. Men den enklaste lösningen är inte alltid det bästa. Om du måste skriva ner dina lösenord, skriv då ner dem på ett papper och låt den ligga i någon låda hemma. Men tänk om någon bryter sig in och snor stjäl dokumentet? Om någon verkligen bryter sig in. Vad är mest troligast att de är ute efter? Din tv eller dina anteckningar?

Är jag drabbad?

Ett stort problem med identitetsstölder är att det kan vara väldigt svårt att veta om man har blivit drabbad. Identitetsstöld är en stor industri och bedragarna är ofta experter på att få ut så mycket pengar som möjligt innan offret märker. I värsta fall kan det leda till att din kreditvärdighet krashar vilket kan göra det väldigt svårt att ta nya lån. Det gäller därför att hålla koll på sina utgifter och hålla utkik efter udda räkningar och beställningar.

Märker du att du har blivit drabbad av identitetstöld ska du

  • Omedelbart anmäla detta till Polisen. Tel: 114 14
  • Spärra ditt kort och personnummer
  • Ringa skatteverket
  • Bestrida fakturor