Låna pengar med ansvar

låna med ansvarIdag är det väldigt enkelt att låna pengar på nätet och det innebär att du som konsument får ett större ansvar. Förr i tiden var man tvungen att gå till banken och lämna in en skriftlig ansökan där man redogjorde för sin ekonomi, vad man skulle ha lånet till osv. Då kunde banken avgöra om man var kreditvärdig och om ekonomin hade stöd för ett lån. Idag räcker det att man går igenom en sedvanlig kreditprövning och ibland inte ens det.

I flera fall kan du få ett lån beviljat även om du har betalningsanmärkningar och skulder. Det du ska komma ihåg när du ansöker om ett lån är att det är du som är ansvarig för att det återbetalas i tid, ingen annan. Om du chansar och tar ett lån på några tusen som det sedan visar sig att du inte kan återbetala, då får du dryga förseningsavgifter som gör ditt lån mycket dyrare och om det går ännu längre så får du betalningsanmärkningar och andra påföljder som kan ta flera år att ta sig ur.

Har du koll på din ekonomi?

Om du är osäker på om du kan klara av ett lån så har du inte koll på din ekonomi. Du skall ha så pass bra koll att du alltid vet vad du har råd med och inte. Att ha råd med något kan också vara relativt, en del anser att de har råd med något även om det blir tomt på kontot efter köpet medan en del anser att de inte har råd att köpa en sak för att de då inte längre har tre månadslöner i buffert.

Ju mer pengar man har sparat destå bättre förstås men det måste så klart finnas en gräns där nöje måste få lite plats också. Vi bestämmer själva vad som är en sund ekonomi och vad som får det att gå runt för oss men oavsett vad din inställning till sund ekonomi är så bör du planera din ekonomi.

Planera din ekonomi

budgetmall bildDet bästa sättet att planera sin ekonomi är att göra upp en budget. De flesta tycker att det är tråkigt och svårt men det är inte så krångligt som man kan tro. Med de rätta verktygen kan man på ett mycket enkelt sätt göra upp en överskådlig budget som många gånger ger överraskningar som visar vad saker och ting faktiskt kostar i vardagen. Här kan du ladda ner en enkel budgetmall som du fyller i.

Ladda ner budgetmall >>

Mallen kommer visa vad du har för utgifter i förhållande till din inkomst och hur din ekonomi skulle se ut om du lånar pengar. När du fått en bra överblick över din ekonomi så kommer du direkt se hur mycket pengar du kan låna utan att försätta dig i en ekonomisk kris.

Privatlån är stora lån som ger stora skulder

Det är enkelt att låna pengar direkt genom datorn eller mobilen och detta gör det hela mindre dramatiskt för många. Man tänker; ”Om det är så lätt så kan det inte vara så farligt”. Om man tar för lätt på lån så kan det få allvarliga konsekvenser och det värsta misstaget man kan göra är att låna för mycket pengar på för lång tid.

Det största lånet som är lätt att ansöka om är privatlån och det kan sätta dig i en enorm ekonomisk knipa om du inte är aktsam. På www.privatlån.com finns all information om låneformen och tips om när man ska ansöka om ett privatlån samt hur man ska tänka för att inte riskera att hamna i onödig skuld.

Vi vill inte avskräcka dig från att låna pengar men det är viktigt att du tänker och gör rätt när du ansöker, för att välja rätt sorts lån, belopp och löptid som är sunt i förhållande till det du ska använda pengarna till.